להתחברות

פתיחה

הונאה במקורות אינה רלוונטית היום

הונאה במקורות אינה רלוונטית היום

נוטה דעת הרוב בבית המדרש לאמור כי בימינו, אין דיני הונאת ממון המופיעים במקורות היהודים (הונאה יותר משתות וכו') רלוונטיים מכיוון שחלק מהותי מדיני ההונאה המסורתיים מבוסס על מידע שלא קיים אצל אחד הצדדים. מכיוון שבימינו המידע מצוי לכולם אז אין משמעות לדיני הונאה. לכן אנו נתמקד בהונאה לפי הגדרתה זו: "פעולה או מהלך של רמאות" הכוללים הן הסתרת מידע קריטי והן מצג שווא ביודעין.
דוברי העמדה: יוסי צוריה, אברהם פופקו ומשה שליסל.

הונאה במקורות רלוונטית היום

הונאה במקורות רלוונטית היום

יש שגיאה בסיסית בהבנת 'הונאה' כרמאות. 'הונאה' בעברית מקראית פירושה לדעתי, כמו להבנת חז"ל, פגיעה ולחץ קשה, שיכול להיגרם על ידי רמאות בממון או על ידי פגיעה בדיבור. ההונאה היא תחושת חוסר האונים של מי שרימו אותו ולא היו לו די כלים כדי להתמודד, ולכן יש היום אלפי צורות חדשות של הונאה גם בממון, ולאו דווקא ברמות מחירים רגילות.
אני מפנה למאמר קצר מתוך פרקי לשון שכתבתי למפעל 'מקראות' על פרשת משפטים (על אודות 'מקראות' במיוחד לפרשת יתרו, ראו באתר שלי).
דובר העמדה: הרב יואל בן נון.

sources

סיכום

הסוגיה נפתחה בשתי דעות חלוקות:
דעת בית המדרש של "סיסקו" היא שדיני הונאה במקורות הם חסרי משמעות בימינו מכיוון שהם מתבססים על מקרים שבהם לקונה אין את הידע הנדרש לגבי המחיר של המוצר. כיום כשיש אפשרות לבדוק את הדברים באינטרנט אין בעצם הונאה כפי שמוגדר במקורות.
לדעת הרב יואל בן נון הונאה במקורות היא פגיעה ולחץ קשה היכול להיות גם ברמאות ממון וגם בדיבור, ולכן ישנן צורות רבות של הונאת ממון שהן מעבר לרמאות במחיר.
בהמשך הדיון התברר כי שתי הדעות מבינות את הונאה במקורות כמעשה המשלב פגיעה עם רמאות בממון. לדעת הרב בן נון הונאה יכולה להיות גם בין אדם פשוט 'חלש' לרשויות.

  • מחלוקת
    אודי ליאון

    האם עצם האנלוגיה היא לגיטימית?רעיון המלחמה עצמו נמצא כיום באתגור אתי, אבל בכל מקרה מושג מלחמת הרשות הוא כיום בלתי לגיטימי [ובניגוד…

    האם עצם האנלוגיה היא לגיטימית?

    רעיון המלחמה עצמו נמצא כיום באתגור אתי, אבל בכל מקרה מושג מלחמת הרשות הוא כיום בלתי לגיטימי [ובניגוד לחוק הבינלאומי].

    ממילא נדמה לי שצריך נימוק רציני יותר לשאלת ההונאה.

     

    (צפיה בדעה במקור)
  • מחלוקת
    משה שליסל

    כיום גם מוצרים יד שנייה וגם שירותים שונים אפשר לבדוק מה מחירם בשוק. העיקרון של הבחנה בין מקרים שבהם המידע… כיום גם מוצרים יד שנייה וגם שירותים שונים אפשר לבדוק מה מחירם בשוק. העיקרון של הבחנה בין מקרים שבהם המידע חשוף ואז אין הונאה לבין מקרים שהקונה לא יכול לברר את המחיר צריך להיות מדויק יותר. מה קורה במקרה של תייר שלא מכיר מחירי מוניות והנהג עושה עליו קופה? (צפיה בדעה במקור)
  • מחלוקת
    הרב יואל בן נון

    ללומדי סוגיא שלומות, לצערי אין זמני בידי להיכנס כראוי לעובי הסוגיא, אבל לדעתי יש שגיאה בסיסית בהבנת 'הונאה' כרמאות. 'הונאה'… ללומדי סוגיא שלומות, לצערי אין זמני בידי להיכנס כראוי לעובי הסוגיא, אבל לדעתי יש שגיאה בסיסית בהבנת 'הונאה' כרמאות. 'הונאה' בעברית מקראית פירושה לדעתי, כמו להבנת חז"ל, פגיעה ולחץ קשה, שיכול להיגרם על ידי רמאות בממון או על ידי פגיעה בדיבור. ההונאה היא תחושת חוסר האונים של מי שרימו אותו ולא היו לו די כלים כדי להתמודד, ולכן יש היום אלפי צורות חדשות של הונאה גם בממון, ולאו דווקא ברמות מחירים רגילות. אני מפנה למאמר קצר מתוך פרקי לשון שכתבתי למפעל 'מקראות' על פרשת משפטים (על אודות 'מקראות' במיוחד לפרשת יתרו, ראו באתר שלי).
    (צפיה בדעה במקור)
  • קושיה
    עורך

    ראו את וידויו של אחד מאנשי גולדמן זקס על ההונאה של הבנק סביב המשבר בוול-סטריט. שימו לב שלמרות ההתנהלות של הבנק,… ראו את וידויו של אחד מאנשי גולדמן זקס על ההונאה של הבנק סביב המשבר בוול-סטריט. שימו לב שלמרות ההתנהלות של הבנק, הוא עדיין נחשב לאחד הבנקים החשובים בעולם. השאלה היא: האם יש כאן אונאה או שמא התנהלות עסקית לגיטימית (כמובן שאיננו מתייחסים להיבט הפלילי המשפטי)? (צפיה בדעה במקור)
  • תשובה
    יוסי צוריה

    עמדתי היא כי בפרויקט המורכב ממספר ספקים ולקוח - בעצם כולם שותפים בפרויקט (כולל הלקוח שמנהל את הפרויקט). זוהי גישה… עמדתי היא כי בפרויקט המורכב ממספר ספקים ולקוח - בעצם כולם שותפים בפרויקט (כולל הלקוח שמנהל את הפרויקט). זוהי גישה שקיימת היום בכלכלה המודרנית. לכן במקרה כזה מדובר פה בעצם על שקר בין שותפים. במקרה כזה - אם הספק משוכנע שהאיחור בפרויקט לא יקרה באשמתו אלא באשמת ספק אחר שמאחר יותר ממנו, והוא יודע שהספק האחר משקר - מותר גם לו לשקר כדי לא ליצור עוול יותר גדול לפרויקט. (צפיה בדעה במקור)
  • קושיה
    משה שליסל

    הרב יואל בן נון אני חושב שאונאה משלבת גם תרמית וחוסר ישרות במסחר וגם פגיעה בזולת. כשם שאין מקרא יוצא מידי… הרב יואל בן נון אני חושב שאונאה משלבת גם תרמית וחוסר ישרות במסחר וגם פגיעה בזולת. כשם שאין מקרא יוצא מידי פשוטו (המונח אונאה-פגיעה) כך חז"ל אינם יוצאים מידי פשוטם. התלמוד דן בדיני אונאה של רמאות במקח שגורמים לעתים לביטול במקח. לכן, אונאת ממון משלבת הגינות מסחרית עם פגיעה בזולת. אני מתחבר להגדרה של יוסי צוריה: סוחר שמוכר את סחורתו במחיר המתאים לעסקיו כדי להרוויח ומשנה את המחיר כאשר מנהל מו"מ מסחרי עם קונה שלא מכיר את הסביבה (למשל תייר שמזדמן למקום זר). יש בכך משום רמאות מסחרית של מכירה במחיר מופרז וגם ניצול חולשת הזולת ופגיעה בו. הצעתי לשילוב (רמאות + פגיעה) מצויה לדעתי בפירוש הרמב"ן שמחדש שגם אם אין אונאה בקרקעות המאנה את חברו עובר על הלאו גם בקרקעות. הלאו נובע לטעמי מפגיעה בזולת למרות שבקרקעות לפי הגדרת חז"ל אין רמאות מסחרית. (צפיה בדעה במקור)
  • תשובה
    הרב יואל בן נון

    נקודת המוצא צריכה להיות בדוגמאות המשנה והתלמוד ל'הונאה', ול'הונאה בדברים' - 1. להציג במכוון סחורה משובחת למעלה ולהסתיר תחתיה את הגרועה, ולומר:… נקודת המוצא צריכה להיות בדוגמאות המשנה והתלמוד ל'הונאה', ול'הונאה בדברים' - 1. להציג במכוון סחורה משובחת למעלה ולהסתיר תחתיה את הגרועה, ולומר: אסור לפתוח אריזות. 2. להציג נכס במעלותיו, ולהסתיר במכוון את המגרעות, ובתקווה שיתגלו רק אחרי הרכישה. 3. להפנות במכוון אנשים למומחה שאינו מומחה באמת, או אינו מומחה בתחום המבוקש, או לסוחר שאינו מוכר כלל מה שהשואל מבקש. 4. להתמקח על מחיר כשאין כוונה לקנות. 5. לפגוע באדם תוך כדי ויכוח, תוך הזכרת עברו. בכל אלו, הנפגע מרגיש שניצלו את חוסר הידע שלו, או את תמימותו ויושרו, כדי לפגוע בו, ובוערת בו תחושת חוסר אונים. לכן נדרש ארגון מחודש של הלכות איסורי הונאה על בסיס זה. (צפיה בדעה במקור)
  • קושיה
    עורך

    הרב יואל בן נון  – האם אתה יכול לתת דוגמאות לדבריך הנ"ל: "יש היום אלפי צורות חדשות של הונאה גם בממון,… הרב יואל בן נון  – האם אתה יכול לתת דוגמאות לדבריך הנ"ל: "יש היום אלפי צורות חדשות של הונאה גם בממון, ולאו דווקא ברמות מחירים רגילות"? משה ויוסי  – האם אתם מסכימים אם אמירה זו? (צפיה בדעה במקור)

מקורות קרובים